divendres, 26 de maig del 2017

L'autoocupació

Alhora d’incorporar-nos al mercat laboral podem fer-ho prestant els nostres serveis a una empresa o decidir autoocupar-nos. L’autoocupació és una via que requereix una reflexió prèvia per tal de valorar la viabilitat tècnica, econòmica i financera del nostre projecte, per això és convenient realitzar un Pla d’empresa i no només com un requisit imposat alhora de demanar un crèdit o altres gestions sinó com un exercici personal que ens permetrà una reflexió acurada sobre el nostre projecte per realitzar els ajustos necessaris i així poder fer una necessària previsió, sobre la base d’un anàlisi racional. Per tant quant més acurada, real i actual sigui la informació de què disposem més fiable serà el nostre projecte alhora d’emprendre.
Emprendre implica assumir riscos perquè comporta decidir sobre fets futurs. Per minimitzar els riscos cal una actitud reflexiva per ser capaços de prendre decisions eficaces i així fer front a la incertesa, sent conscients que no podem controlar-ho tot, i que sempre hi hauran fets fortuïts o casuals que ens faran trontollar. Per això mateix és tan necessari com a mínim controlar allò que està a les nostres mans.
Per confeccionar el nostre Pla d’empresa tenim diferents possibilitat. Si tenim les competències necessàries podem elaborar-lo nosaltres mateixos, també podem buscar recolzament o confecció a serveis privats com les assessories o també utilitzar recursos públics que ens oferiran un procés d’acompanyament per realitzar el nostre projecte i d’aquesta manera decidir d’una forma eficaç.  En principi, els consells comarcals ofereixen aquest tipus d’orientació i altres entitats com pot ser el Tecnocampus de Mataró.
Tanmateix davant la necessitat de concentrar en una plataforma telemàtica tota la informació necessària per a un emprenedor s’ha creat la Xarxa Emprèn  http://xarxaempren.gencat.cat/inicia/cat/ amb la voluntat de facilitar la informació necessària del seu interès al llarg de tot el cicle de l’empresa (reflexió del negoci, creació del negoci i consolidació del negoci). Dita iniciativa pretén oferir una relació més transparent i amb menys complicacions integrant informació de les diferents administracions implicades.
Aquest projecte neix de la voluntat d’una administració que vol ser cada cop més propera i adequada a les necessitats dels ciutadans, oferint via telemàtica recursos per facilitar les seves gestions. D’aquesta manera pren rellevància l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) que per facilitar els tràmits ha posat en funcionament la Finestra Única Empresarial (FUE) http://governacio.gencat.cat/ca/detalls/Article/FUE
Griselda Vergés





dimecres, 10 de maig del 2017

Reconeixement professional (QUALIFICA'T)

La funció del sistema educatiu al llarg dels temps ha anat evolucionant segons el desenvolupament del concepte ciutadania i del sistema productiu imperant. Actualment en un món global sota el domini d’internet considerem que el sistema educatiu ha de vetllar per satisfer les necessitats de la ciutadania i del món empresarial, sota el propòsit de crear el feedback necessari per afavorir una economia dinàmica, innovadora i competitiva.

D’aquesta manera, davant la necessitat de la ciutadania d’acreditar les seves competències professionals i de mantenir la seva ocupabilitat al llarg de la seva vida i de dotar al món empresarial de personal qualificat i competent per poder-se enfrontar adequadament a una realitat cada cop més especialitzada i competitiva, el sistema educatiu ha d’adaptar-se a les noves necessitats oferint un sistema més obert, flexible i coordinat, que atengui la diversitat i que doni resposta a les diferents demandes socials, permetent un aprenentatge al llarg de la vida.

Davant dita realitat una proposta interessant que ens ofereix el Departament d’Ensenyament per obtenir una titulació reglada que acrediti les nostres competències professionals és el programa de Reconeixement professional (QUALIFICA’T).

En el cas d’estar interessats en aquesta proposta hauríem de dirigir-nos a un centre públic on cursin el cicle formatiu del nostre interès i manifestar el nostre interès en acreditar les nostres competències professionals, integrant-nos en un procés de verificació de les tasques professionals realitzades i la seva equiparació amb els continguts de les titulacions oficials dels cicles formatius de formació professional. Dit programa pretén que les persones i les empreses trobin l’orientació, el reconeixement i la formació professional que millor s’adapti a les seves necessitats.

Aquest programa atén:
1.       La validació i acreditació de l’experiència professional
2.       L’oferta de formació a col·lectius singulars
3.       La validació de formació impartida per empreses o entitats

Un cop finalitzat el procés l’aspirant obté un certificat oficial en què consten tots els crèdits/mòduls o unitats formatives que haurà validat. Aquest procés no dóna directament una titulació del cicle formatiu. Si una vegada acabat el procés l’aspirant vol obtenir la titulació oficial del cicle formatiu, sempre que tingui els requisits acadèmics d’accés, caldrà que cursi els mòduls o crèdits que li faltin o que es presenti a les proves lliures d’obtenció d’una titulació de formació professional. Si l’aspirant no disposa dels requisits d’accés a un cicle formatiu haurà de superar la prova d’accés requerida.

1.       La validació i acreditació de l’experiència professional
Aquest procés de validació permet que la persona pugui acreditar davant de tercers les competències professionals assolides a partir de l’experiència laboral o en activitats socials al llarg de la seva carrera, a partir de la seva correspondència amb els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu.
Requisits d’inscripció:
  • Tenir 18 anys o més.
  • Tenir experiència en l'àmbit laboral o en activitats socials d’un mínim de dos anys a jornada complerta, o el temps proporcional en el cas de reduïda, en el sector productiu o professional relacionat amb el cicle formatiu que es vol validar els aprenentatges, desenvolupant activitats de l’àmbit del treball del cicle formatiu.
2.       L’oferta de formació a col·lectius singulars
Els centres autoritzats poden organitzar, en grups específics, formació corresponent a unitats formatives, mòduls professionals o crèdits dels cicles formatius per a col·lectius de persones treballadores o en atur provinents d’empreses o entitats que hagin establert un conveni de col·laboració amb el Departament d’Educació o la persona titular del centre.
Les empreses o entitats que signen convenis han de cobrir les despeses de la formació i es responsabilitzen d’informar les persones interessades, formalitzar-ne la inscripció, recollir la documentació i fer-la arribar al centre per obrir l’expedient acadèmic de l’alumnat.

3.       La validació de formació impartida per empreses o entitats
L’objectiu de la validació de la formació impartida per empreses o entitats és establir vincles entre aquesta formació i la formació professional del sistema educatiu. El reconeixement d’aquests vincles fa possible que les persones que superen la formació puguin gaudir dels efectes acadèmics de la formació professional del sistema educatiu.
Només poden validar la formació els centres educatius autoritzats i en aquelles matèries que imparteixin i tinguin autorització. Sota el requisit d’un previ conveni de col·laboració entre el Departament d’Educació o la persona titular del centre i les empreses o entitats participants.
La validació es fa en relació amb les unitats formatives, els mòduls professionals o els crèdits dels cicles formatius de formació professional derivats, directament, d’unitats de competència.

Griselda Vergés


dijous, 4 de maig del 2017

Qué nos ofrece el Coaching?

Ante un panorama laboral incierto e inseguro crece la necesidad de reforzar nuestras capacidades y habilidades para poder salvaguardarnos de un entorno cada vez más competitivo, incierto e inseguro. Y es aquí donde el coaching adquiere relevancia como soporte a nuestro desarrollo vital y profesional a partir de un proceso de acompañamiento que pretende que reflexionemos sobre nuestro pasado y nuestro presente para que tomemos conciencia de nuestro bagaje, expectativas y entorno,  y de este modo poder planificar adecuadamente nuestros retos de futuro de forma eficaz.

En este proceso adquiere especial relevancia la motivación como fuerza impulsora de nuestras acciones, ya que sin ella somos presas del desánimo y la confusión. Por ello es necesario promover procesos que nos autoestimulen y que nos presenten opciones factibles que nos permitan adecuar nuestros perfiles profesionales a las nuevas exigencias del mercado laboral, a partir  de marcarnos unos objetivos factibles y reales que reforzaran nuestra autoestima y nuestra confianza en nuestras posibilidades.


¿Qué nos ofrece el coaching? El coaching nos ofrece un proceso de acompañamiento para ayudarnos a adquirir las competencias necesarias para decidir eficazmente sobre nuestro desarrollo personal y profesional según nuestras expectativas, motivaciones e intereses, promoviendo un proceso de reflexión con el objetivo de que la persona tome consciencia de sí mismo y de su entorno, y de este modo adquiera la autonomía suficiente para afrontar sus retos de futuro con éxito. Con el objetivo último de aumentar nuestra satisfacción y por tanto nuestra autorealización personal y profesional.

Griselda Vergés