dijous, 26 de gener del 2017

Capacitat de saber desconnectar de la feina

Per mantenir el nostre equilibri emocional és necessari saber desconnectar de les pressions i maldecaps de la feina. Cada cop més ens movem en entorns més exigents i estressants que sense adonar-nos ens aboquen a estats d’irritabilitat, nerviosisme i ansietat que acaben afectant a altres facetes de la nostra vida. I que si es perllonguen ens fan caure en bucles nocius de pensaments de negativitat, escepticisme i desmotivació, gens recomanables. 
Per aquest motiu és essencial ser-ne conscients i establir els mecanismes necessaris per saber desconnectar, en benefici de la nostra eficàcia en el lloc de treball i del benestar en la nostra vida personal i social. 
Per tant, és necessari adoptar una actitud activa i positiva, tant com a forma més convenient i productiva d’afrontar les diferents responsabilitats com per la sensació interior de confort que ens provoca, i que a més revertirà en el nostre entorn immediat, potenciant els seus efectes.
Com a tècniques per mantenir uns patrons de comportament saludables en benefici de mantenir la nostra motivació i disminuir els efectes nocius del dia a dia, recomanem alguns:
  • Saber associar el treball a determinats moments i llocs i no permetre que rebassin aquests límits: Diversos estudis ens mostren que més d’un 50% dels treballadors porten els maldecaps de la feina a casa, afectant més a mesura que hi ha més pressió i autoritat en el lloc de feina.
  • Construir una xarxa social de recolzament: Està demostrat que una persona afronta de millor manera les situacions d’estrès si es sent acompanyat, augmentant la seva capacitat d’afrontar adequadament els problemes, i afavorint la seva autonomia i perspectiva vital
  • Crear uns hàbits adequats: Que comencen en determinar el seu horari laboral i que li permetran planificar la seva vida personal i laboral, segons els seus interessos i necessitats.
  • Fer unes rutines d’oci: Ideals per mantenir l’equilibri emocional i l’autonomia, escollint una activitat que el motivi i el satisfaci. Entre d’altres, trobem anar al gimnàs, fer “running”, fer ioga, practicar teatre amateur, fer bricolatge, participar en una coral,.....  Una interminable llista de possibles activitats que ens aporten divertiment,  un canvi d’entorn i de realitat que ens facilitarà la desconnexió i la sensació de confort. 

Griselda Vergés




dimecres, 25 de gener del 2017

L'autonomia econòmica és la clau

Parlem molt del sistema educatiu però a voltes oblidem quina és la seva finalitat, perdent-nos en reglamentacions i casuístiques. El paper del sistema educatiu ha anat modificant-se al llarg de la història, i és una de les polítiques estratègiques de més rellevància que té un Estat. En l’entorn actual, la Unió Europea endinsada en una realitat global i interconnectada, ens determina les directrius que emmarquen el sistema educatiu a les noves exigències productives, personals i socials. Posant atenció que requereix i pretén una ciutadania conscient del seu entorn, que vetlli per la seva carrera personal i professional al llarg de seva la vida. Per donar resposta tant a l’exigència d’un sistema productiu cada cop més competitiu i especialitzat, com una exigència d’autonomia i creixement personal i com una exigència social necessària de convivència i d’igualtats d’oportunitats, el sistema educatiu espanyol s’ha estructura en 5 nivells:
Titulació genèrica:
ESO nivell 1: Ensenyament obligatori i pretén dotar de les competències personals i socials necessàries perquè individu sigui viable personal i socialment.
BATXILLERAT nivell 3: Atorga nivell educatiu per afrontar posteriors estudis professionals.  Era el perfil ideal del mercat laboral del segle passat, poc especialitzat i manual.
Titulació professional:
GRAU FORMATIU MIG (GFM) nivell 2: Antiga FP1. Atorga competències professionals a nivell mig, diversificat per ocupacions.
GRAU FORMATIU SUPERIOR (GFS) nivell 3: antiga FP2. Atorga competències professionals a nivell superior, diversificat per ocupacions.
GRAU UNIVERSITARI nivell 4: antigues diplomatures i llicenciatures. Atorga competències professionals, diversificat per ocupacions de forma genèrica.
MÀSTER UNIVERSITARI/DOCTORAT nivell 5: Atorga competències professionals, aprofundiment i especialització en un àrea o ocupació.
CERTIFICATS PROFESSIONALITAT de diferents nivells (per ara, nivell 1, 2 i 3): Atorga exclusivament competències professionals, diversificat per ocupacions. Permet especialització, aprofundiment i actualització de les competències professionals

L’aspiració del sistema educatiu passa a ser que tots els individus quan surtin del sistema educatiu hagin obtingut l’acreditació de les competències professionals en una ocupació determinada, i d’aquesta manera poder ser viables personal, laboral i socialment. Sota la consideració que és a partir de l’autonomia econòmica que es pot exercir i completar l’autonomia personal i social.

Griselda Vergés

dilluns, 23 de gener del 2017

Atreveix-te a somniar


La necesidad de la Orientación profesional


Ante un panorama laboral incierto e inseguro crece la necesidad de reforzar nuestras capacidades y habilidades para poder enfrentarnos con éxito a nuestros retos de futuro. Y es aquí donde la orientación profesional adquiere relevancia como soporte a nuestro desarrollo vital y profesional a partir de un proceso de acompañamiento que pretende que reflexionemos sobre nuestro pasado y nuestro presente para de este modo poder decidir sobre nuestro futuro.
En este escenario, adquiere relevancia la motivación como fuerza impulsora de nuestras acciones, sin ella somos presas del desánimo y la confusión, y ante ello es necesario promover procesos que nos autoestimulen y que nos presenten opciones factibles que nos permitan adecuar nuestros perfiles profesionales a las nuevas exigencias del mercado laboral, a partir  de marcarnos unos objetivos factibles y reales que reforzaran nuestra autoestima y, cómo no, la confianza en nuestras posibilidades.
¿Qué nos ofrece la orientación profesional? La orientación profesional nos ofrece un proceso de acompañamiento para ayudarnos a adquirir las competencias y capacidades necesarias para decidir eficazmente sobre nuestro desarrollo personal y profesional según nuestras expectativas, motivaciones e intereses, promoviendo un proceso de reflexión con el objetivo de que la persona tome consciencia de sí mismo y de su entorno, y de este modo adquiera la autonomía suficiente para afrontar sus retos de futuro con éxito. Con el objetivo último de aumentar nuestra satisfacción y por tanto nuestra aurorealización personal y profesional.

Griselda Vergés (publicat FOREM-2016)

diumenge, 22 de gener del 2017

Orientació Professional

L'Orientació Professional s'estableix com una eina cada cop més necessària per afrontar-nos de forma eficaç a la nostra carrera personal i professional al llarg de la nostra vida. Una forma de decidir de forma racional el nostre itinerari i que pretén preservar la nostra motivació, amb la finalitat d'aconseguir els nostres objectius.

Griselda Vergés